زمینه و هدف: شیوع گسترده بیماری کووید-۱۹ در جهان با تبعات روانی، اجتماعی و اقتصادی همراه شده و اثرات زیانباری برای افراد و اجتماعات انسانی ایجاد کرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر عوامل دموگرافیک و اجتماعی در بروز بیماری کووید-۱۹ و میزان رعایت پروتکل بهداشتی بین مبتلایان در شهرستان نیر در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت.
روششناسی: این پژوهش، یک مطالعه مقطعی (توصیفی-تحلیلی) بود که بر روی کلیه بیماران بالای ۱۸ سال، با نتیجه تست PCR و Rapid مثبت شهرستان نیر انجام شد. کل بیماران به تعداد ۳۳۸ نفر مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه محققساخته بود. پس از جمعآوری دادهها، از آزمونهای آماری توصیفی، Test U Whitney Mann با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ برای آنالیز دادهها با سطح معناداری ۵ درصد استفاده شد.
یافتهها: میانه سنی شرکتکنندگان در مطالعه ۴۵ سال بود. ۳۳ درصد از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بیماری زمینهای داشتند. بین سن، BMI و سابقه بیماریهای زمینهای با بستری شدن در بیمارستان بهعلت بیماری کووید-۱۹و همچنین بین سن و سابقه بیماریهای زمینهای با فوت بهعلت بیماری کرونا ارتباط معنادار (P<,۰۰۱) وجود داشت و میانگین نمره رعایت پروتکلهای بهداشتی در بین بیماران قبل از ابتلا ۵۰.۷۰ با انحراف معیار ۵۱.۱۱ بود.
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر سن، جنس، سطح تحصیلات، درآمد، BMI بالا و سابقه بیماری زمینهای از جمله عوامل تأثیرگذار در ابتلا به بیماری کووید-۱۹، بستری و مرگ ناشی از آن است. شناسایی عوامل جمعیتشناختی و عوامل اجتماعی-اقتصادی در ابتلا به بیماری کووید-۱۹، میتواند به پیشگیری و کنترل بیماری کمک نماید. باتوجه به اهمیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری و کنترل بیماری، طراحی برنامههای آموزش بهداشت واجرای مداخلاتی برای ارتقاء این امر مورد نیاز میباشد.