دوره 3، شماره 3 - ( 10-1396 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 35-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

rafiee M, eskandari A. Evaluation of microbial quality of drinking water in villages covered by Alborz province (A case study of Asareh branch of Karaj). RSJ 2018; 3 (3) :27-35
رفیعی محمد، اسکندری اکبر، بیگلو مهدی. ارزیابی کیفیت میکروبی آب آشامیدنی روستاهای تحت پوشش استان البرز (مطالعه موردی بخش آسارای کرج). مجله ره آورد سلامت. 1396; 3 (3) :27-35

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
زمینه و هدف: امروزه با افزایش جمعیت، کاهش سرانه ذخیره منابع آبی و افزایش آلودگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی آب، بحران آب به عنوان یکی از معضلات بزرگ جهانی مطرح شده است. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت میکروبی آب آشامیدنی روستاهای تحت پوشش استان البرز بود. روش کار: این مطالعه بصورت توصیفی- مقطعی در سال 1395 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه 69 روستا و سه مجتمع بزرگ اقامتی - تفریحی، در طول جاده کرج - چالوس در بخش آسارا بود. نتایج مطالعه با عنایت به آمار اخذ شده از آزمایشگاه آب و فاضلاب استان البرز طی سالهای 1386 تا 1394 و انجام 342 مورد نمونه‌برداری در سال 1395 مطابق با استاندارد WHOو سنجش کیفیت میکروبی طبق آخرین ویرایش کتاب روشهای استاندارد بود. یافتهها: نتایج نشان داد در طول ده سال مورد مطالعه، 51/77 درصد نمونه‌ها فاقد کلر باقیمانده بود. همچنین در طول این مدت و به طور میانگین 98/54 درصد نمونه‌ها سالم، 68/27 درصد نمونهها آلوده به کلیفرم و 34/17 درصد نمونه‌ها آلوده به کلیفرم گرماپایی بود که بیشترین آلودگی به کل کلیفرم در سال 1391 برابر با 24/35 درصد و بیشترین آلودگی به کلیفرم گرماپایی در سال 1388 برابر 4/23 درصد بود. نتیجه‌گیری: براساس نتایج، کیفیت میکروبی آب آشامیدنی در برخی از روستاهای استان البرز به واسطه عدم کلرزنی مناسب نامطلوب بوده و بایستی مسئولین ذیربط اقدامات لازم را در خصوص بهبود کیفیت میکروبی و بهسازی منابع آب و همچنین آموزش آبدارچیان جهت تزریق مقدار کلر بهینه به منابع آب را انجام دهند.
دریافت: 1397/2/19 | پذیرش: 1397/3/8 | انتشار: 1397/3/8