زمینه و هدف: امروزه آلودگی منابع آب به ترکیبات نفتی و اثرات بهداشتی آن روی سلامت انسان و محیط زیست یک موضوع مهم بهشمار میرود. حذف این آلایندهها توسط روشهای مختلفی صورت میگیرد که از میان آنها روشهای زیستی بهدلیل ارزان بودن، دسترسی آسان و غیره دارای برتری میباشند. در این مطالعه به بررسی انواع روشهای زیستی جهت حذف ترکیبات نفتی از آب پرداخته شده است.
روششناسی: برای یافتن مطالب مرتبط با مطالعه حاضر کلیدواژهها و عبارات Bioremediation, Petroleum Compounds, Bio Absorbents, Removal of Petroleum Compounds from Water, Bioremediation of Petroleum Products, Phytoremediation of Petroleum Compounds from Water و معادل فارسی آنها در منابع الکترونیک Google Scholar, PubMed, Science Direct, Magiran, Research Gate, SID, Wiley جستجو شد و پس از بررسی مطالعات موجود، 28 مورد از مرتبطترین مقالات در بازه زمانی 2018 تا 2023 برای مطالعه مورد نظر بررسی شد.
یافتهها: باتوجه به تحقیقات انجام گرفته امروزه زیستپالایی و استفاده ازجاذبهای طبیعی همراه با میکروارگانیسمهای بومی تجزیه کننده هیدروکربنها جهت حذف ترکیبات نفتی مورد توجه میباشند. اگرچه این روشها مقداری زمانبر بوده و نیازمند سازگاری میکروارگانیسمها با شرایط محیطی میباشند اما به دلایلی همچون راندمان بالا، سازگاری زیستی، بیخطر بودن و ارزان و در دسترس بودن نسبت به سایر روشهای موجود جهت حذف آلودگی نفتی آب توصیه میگردند. همچنین میتوان جهت افزایش سرعت زیستپالایی توسط میکروارگانیسمها از استراتژیهای تحریک و تقویت زیستی استفاده کرد که این عمل باعثافزایش رشد تجزیهکنندههای هیدروکربنهای نفتیمیگردد.
نتیجهگیری: باتوجه به اهمیت بهداشت و حفظ سلامت انسان و محیط زیست حذف آلایندههای نفتی از محیط آبی دارای اهمیت زیادی میباشد. بررسی روشهای زیستی انجام گرفته جهت حذف این آلایندهها نشان میدهد استفاده از میکروارگانیسمهای تجزیه کننده ترکیبات نفتی که به مرور زمان با شرایط محیطی و پارامترهایی همچون دما، pH و غیره سازگاری یافته و مولد بیوسورفکتانت میباشند، در طولانی مدت توصیه میگردد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/7/20 | پذیرش: 1402/8/15 | انتشار: 1402/8/21