اداره کل سازمان های مردم نهاد و خیرین سلامت
چکیده: (832 مشاهده)
زمینه و هدف: وجود شاخصهای مناسب و کاربردی بهعنوان قدم اصلی در راه ارزشیابی و سنجش عملکرد یک تشکل مردمنهاد تلقی میشود. تعیین شاخصها این امکان را به تشکلها میدهد که علاوه بر سنجش میزان تطابق عملکرد با اهداف، نقاط قوت و ضعف خود را بهتر بشناسد و گامهای مؤثری را در راه اصلاح و بهبود بردارد. باتوجه به اینکه ابزار مناسب و معتبری برای سنجش عملکرد تشکلهای مردمنهاد حوزه سلامت کشور وجود نداشت، لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اعتبارسنجی شاخصهای ارزیابی و رتبهبندی تشکلهای مردمنهاد حوزه سلامت براساس نظر متخصصان و مدیران اجتماعی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سال 1401 انجام شد.
روششناسی: بهمنظور اعتبارسنجی شاخصهای ارزیابی و رتبهبندی تشکلهای مردمنهاد حوزه سلامت، یک مطالعه مقطعی در سال 1401 بر روی 1000 تشکل مردمنهاد فعال حوزه سلامت انجام شد. جهت طراحی مدل و تعیین اعتبار محتوایی آن، از تکنیک دلفی (3 راند) با مشارکت 20 نفر از متخصصان حوزه مشارکتهای اجتماعی استفاده شد. روایی ساختاری دستورالعمل از طریق تحلیل عامل اکتشافی و تائیدی مورد سنجش قرار گرفت. پایایی مدل اعتبارسنجی شاخصها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. تحلیل دادهها با نرمافزارهای Excel 2010، SPSS 26 و Lisrel 8.80 انجام شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که براساس شاخص 0.775= CVI، روایی محتوایی سؤالات اولیه مدل تائید شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد ساختار مدل شامل 7 بعد (روابط بینالملل، نحوه ارتباطگیری، استفاده از نیروی داوطلبی، آموزش و اطلاعرسانی، الگوی موفق و برتر، شفافیت و پاسخگویی و مشارکت مالی) و 56 گویه بود. مدل بهدست آمده براساس برازش نیکویی، دارای قابلیت پایایی در سنجش عملکرد تشکلها بود (0.029=RMSEA).
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه، مدل اعتبارسنجی شاخصهای ارزیابی و رتبهبندی تشکلهای مردمنهاد حوزه سلامت با 7 بعد و 56 گویه، یک ابزار روا و پایا جهت سنجش عملکرد تشکلهای مردمنهاد در ایران است.
شمارهی مقاله: 9
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/9/4 | پذیرش: 1402/11/7 | انتشار: 1402/11/21