دوره 5، شماره 1 - ( 1-1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 245-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.SRB.REC.1402.409

Rriahi L, Tabibi J, Mafakheri Nezhad Z. Investigating the Relationship between Prevention and Correction Systems and Medical Error Management in Teaching Hospitals: a study in Alborz University of Medical Sciences. RSJ 2019; 5 (1) : 17
ریاحی لیلا، طبیبی سید جمال الدین، مفاخری نژاد زینب. بررسی رابطه نظام‌های پیشگیری و اصلاحی با مدیریت خطاهای پزشکی در بیمارستان‌های آموزشی: مطالعه‌ای در دانشگاه علوم پزشکی البرز. مجله ره آورد سلامت. 1398; 5 (1) :231-245

دانشکده علوم و فناوری سلامت
زمینه و هدف: خطاهای پزشکی، که به اشتباهات انجام‌شده توسط متخصصان مراقبت‌های بهداشتی در ارائه خدمات درمانی اطلاق می‌شود، می‌تواند بر سلامت و جان بیماران تأثیرات منفی جدی داشته باشد. این موضوع، باتوجه به خطرات بالقوه آن برای سلامت بیماران، توجه زیادی از سوی پژوهشگران نظام سلامت را به خود جلب کرده است. هدف مطالعه حاضر بررسی روابط میان نظام‌های پیشگیرانه و اصلاحی و مدیریت خطاهای پزشکی در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان البرز است.
روش‌شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و کاربردی است که به‌صورت مقطعی در زمستان 1402 انجام‌ شده است. جامعه پژوهش شامل پرستاران با سابقه حداقل یک‌سال است که به‌روش تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران، 313 نفر انتخاب شدند. برای بررسی فرضیه‌های پژوهش، پس از ارزیابی روایی ظاهری و محتوای پرسشنامه محقق‌ساخته مدیریت خطاهای پزشکی، داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون همبستگی اسپیرمن در نسخه 26 نرم‌افزار SPSS تحلیل شد.
یافته‌ها: تحلیل نتایج نشان داد که بین نظام‌های اصلاحی و مدیریت خطاهای پزشکی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد  (P=0.000). هم‌چنین ارتباط بین مدیریت خطاهای پزشکی با نظام اصلاحی در اکثر موارد معنادار بود (P=0.000).
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش تأکید می‌کند که مدیریت خطاهای پزشکی به‌طور قابل‌توجهی به سیاست‌های پیشگیرانه، نظارتی، کنترلی و هم‌چنین آموزش و تربیت وابسته است. نظام سلامت ایران با چالش‌های مربوط به کمبود اقدامات نظارتی و شفافیت مواجه است. لذا، بهبود زیرساخت‌ها و استفاده از بسترهای ثبت الکترونیکی، نظیر نرم‌افزارهای کشف خطاهای پزشکی و نسخه‌های الکترونیکی، می‌تواند به کاهش خطاهای پزشکی و ارتقاء کیفیت خدمات درمانی منجر شود.
دریافت: 1403/2/15 | پذیرش: 1403/7/1 | انتشار: 1403/7/30