زمینه و هدف: چاقی یک مشکل مهم بهداشتی قرن بیست و یکم است که کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته با آن روبرو هستند که منجر به ایجاد بیماریهای مختلف میشود. بهنظر میرسد از جمله عوامل اصلی در ایجاد چاقی را میتوان در کمتحرکی و همچنین رژیم غذایی نامناسب دانست.
روششناسی: جامعه آماری تحقیق را افراد مراجعهکننده به کلینیک چاقی حضرت رسول اکرم (ص) واقع در شهر تهران تشکیل دادند؛ معیار ورود به مطالعه، زنان با شاخص توده بدنی بالای 35 و سن 35 تا 45 سال بودند که 32 نفر آنها به روش سرشماری پس از کسب رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. در این تحقیق، افراد پس از اندازهگیری شاخصهای فیزیولوژیک از جمله قد، وزن، ضربان قلب و فشار خون و اخذ رضایتنامه شرکت در پژوهش انتخاب و بهصورت تصادفی در 4 گروه تمرین پیلاتس همراه با مصرف مکمل پروبیوتیک (8 نفر)، مکمل (8 نفر) و تمرین پیلاتس (8 نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. در این مطالعه اثر اجرای تمرینات پیلاتس و نیز مصرف مکمل پروبیوتیک بر نیمرخ لیپیدی زنان چاق بزرگسال تحت ارزیابی قرارگرفت. لذا با داشتن چهار گروه تجربی (1. تمرین پیلاتس همراه با مکمل پروبیوتیک، 2. تمرین پیلاتس، 3. مکمل، 4. کنترل)، این تحقیق در گروه تحقیقات نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون قرار دارد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد، که تمرین پیلاتس منجر به افزایش معنادار در سطوح لیپوپروتئین پرچگال، و کاهش معنادار سطوح کلسترول، تریگلیسرید و سطوح لیپوپروتئین کمچگال گردید. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که اگرچه تجویز پروبیوتیک تأثیر معناداری بر غلظت لیپیدهای خون نداشت ولی منجر به کاهش سطوح کلسترول، کاهش سطوح لیپوپروتئین کمچگال گردید.
نتیجهگیری: در مجموع میتوان اظهار نمود که تمرین پیلاتس میتواند بهعنوان یک راه کار برای افراد چاق و کنترل مثبت سطح لیپوپروتئین باشد. از آنجاییکه مکانیسم عملکرد مکملهای پروبیوتیک بر متابولیسم چربی خون دقیقاً مشخص نمیباشد، از اینرو، جهت روشن شدن مکانیسم عملکرد مکملهای پروبیوتیک و ارتباط آن با سطوح نیمرخ لیپیدی در افراد چاق انجام تحقیقات بیشتر ضرورت دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1403/3/29 | پذیرش: 1403/5/14 | انتشار: 1403/8/16